niedziela, kwietnia 30

Czerwony ryż z soczewicą i warzywami


Ostatnie dni króluje u mnie czerwony ryż, jest przepyszny a do tego niesamowicie zdrowy. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bardzo smaczny obiad albo bardzo smaczną kolację z wykorzystaniem tego właśnie ryżu. Przepis idealny dla wegan, wegetarian oraz osób na standardowej diecie.


czerwony ryż z soczewicą

Dlaczego warto jeść czerwony ryż?


- wpływa korzystnie na serce, działa przeciwmiażdżycowo
- reguluje poziom glukozy we krwi
- poprawia wygląd skóry
- poprawia wzrok
- leczy bóle głowy i gorączkę
- poprawia witalność
- wpływa korzystnie na układ odpornościowy
- reguluje pracę układu pokarmowego
- jest lekkostrawny
-zawiera witaminy A, D i E
-zawiera minerały takie jak magnez, żelazo i cynk

Czerwony ryż z warzywami-przepis

Składniki:
  • czerwony ryż- 2 szklanki
  • pomidor- 1/2 
  • marchew- 1 sztuka
  • natka pietruszki 
  • cebula- 1/2-1 
  • pomidory suszone (opcjonalnie)- według uznania
  • soczewica- 1/2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy- według uznania 
  • ser (opcjonalnie) wegański/kozi/owczy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki kroimy w kostkę, albo tak jak nam odpowiada :)

czerwony ryż z soczewicą

czerwony ryż z soczewicą

czerwony ryż z soczewicą

czerwony ryż z soczewicą

czerwony ryż z soczewicą

Czerwony ryż zalewamy wodą i gotujemy ok. 40 minut

czerwony ryż z soczewicą

W drugim garnku zalewamy wodą soczewicę i gotujemy ok 15 minut

czerwony ryż z soczewicą



Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy marchewkę następnie dorzucając cebulę i pomidory, całkowity czas duszenia/smażenia nie powinien przekroczyć 5 minut.

czerwony ryż z soczewicą

Kiedy wszystko jest już gotowe, wszystkie składniki łączymy ze sobą dodając koncentrat pomidorowy i posypując natką pietruszki. Jeżeli nie zależy nam na tym by danie było wegańskie możemy posypać je odrobiną koziego lub owczego sera. 

czerwony ryż z soczewicą


Kasia Chudziak Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

7 komentarzy:

  1. Z miłą chęcią spróbowałabym tego dania, ale przyznam, że dotychczas nigdy nie widziałam czerwonego ryżu na sklepowych półkach :O. Nie wiem czy w moim rejonie jest to produkt deficytowy, czy przegapiłam go, ale jak tylko uda mi się go gdzieś znaleźć to kupię kilka opakowań na zapas i wypróbuję Twój przepis. Ale mi smaku narobiłaś! Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie jest dostępny jak na razie tylko w sklepie ze zdrową żywnością, ale naprawdę polecam bo jest bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie miałam pojęcia o istnieniu czerwonego ryżu ! Super propozycja ! A jaka jest cena za opakowanie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za 400g ryżu ekologicznego coś w granicach 9 zł :) Ale je się go zupełnie inaczej niż np. pszenny makaron, ponieważ już po niewielkiej porcji czuć sytość :)

      Usuń
  4. Oo nigdy nie słyszałam o czerwonym ryżu. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana gdzie jesteś?:(
    Zawsze mnie inspirowałaś, nie pozwól żebym znowu przytyła! Mam nadzieję że wszystko ok u Ciebie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło <3 Po tym komentarzu od razu dodałam posta :D
      Jestem i żyje, ale jakoś chwilowo zabrakło mi motywacji i trochę czasu, bo praca licencjacka niestety nie chce się napisać sama, chociaż bardzo ją o to proszę :(

      Usuń