poniedziałek, kwietnia 3

Wegańska czekolada bez cukru




wegańska czekolada bez cukru

Jak zrobić zdrową, wegańską czekoladę bez dodatku cukru?
Przepis jest naprawdę bardzo prosty a do tego przepyszny!


Potrzebne nam będą:
-daktyle (suszone bądź surowe, ja wybieram te bez dodatku siarki)
-wybrane mleko roślinne (u mnie sojowe, ponieważ je uwielbiam)
-kakao lub karob

Daktyle kroimy w kostkę, bądź przekrajmy na pół. Wkładamy do jakiegoś zamykanego pojemniczka i zalewamy mlekiem, tak by zakrywało ono daktyle. Odstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia wyciągamy pojemnik z lodówki dodajemy karob bądź kakao w najodpowiedniejszych dla siebie proporcjach, wszystko blendujemy i mamy pyszną, wegańską czekoladę bez cukru.

czekolada bez cukru



Ja zazwyczaj dodaje 100 bądź 200 gram daktyli i kilka łyżeczek karobu, w międzyczasie próbuje czekolady i kiedy trzeba dodaje więcej karobu/kakao.

Czekolada nadaje się idealnie do smarowania naleśników z kaszy jaglanej i owsianych gofrów.

Dzięki temu, że do przygotowania czekolady użyliśmy daktyli, nie musimy jej niczym dosładzać, jest słodka, przepyszna i idealnie zastępuje klasyczną czekoladę.

wegańska czekolada bez cukru



Kasia Chudziak Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

2 komentarze:

  1. Lubię takie przepisy na zdrowe smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaaasiu zapraszam na konkurs na moim blogu<3

    OdpowiedzUsuń