piątek, kwietnia 28

Wegański sos do spaghetti z soczewicą


wegańskie spaghetti

Skoro znacie już mój ukochany przepis na domową pizze, nadszedł czas na wegetariański (wegański) sos do spaghetti. Jest przepyszny, prosty w przygotowaniu a w dodatku możemy za każdym razem robić go w zupełnie inny sposób, używając innych składników. 

Wegańskie spaghetti składniki

  • przecier pomidorowy w kartonie (polecam bez dodatków, nie taki jak na zdjęciu)
  • koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki soczewicy 
  • olej do smażenia np. kokosowy
  • 4-5 suszonych pomidorów (opcjonalnie)
  • sól himalajska
  • oregano
  • bazylia
  • pieprz cayenne (opcjonalnie)
  • makaron spaghetti (u mnie w wersji bezglutenowej)
wegańskie spaghetti

Wegańskie spaghetti przygotowanie

Do garnka wsypujemy 1/2 szklanki soczewicy i zalewamy wodą, wstawiamy na gaz i gotujemy ok. 15 minut. Nie solimy!

wegańskie spaghetti


Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, następnie dodajemy czosnek, cebule i opcjonalnie kilka suszonych pomidorów.

wegańskie spaghetti


Na patelnie wlewamy przecier a jeżeli chcemy by sos był bardziej pomidorowy, dodajemy 3-4 łyżeczki koncentratu.


wegańskie spaghetti


Ugotowaną soczewicę przekładamy na patelnie, następnie wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy przyprawy.

wegańskie spaghetti

Makaron gotujemy, odcedzamy i nakładamy na talerz polewając naszym pysznym sosem, jeżeni nie zależy nam na wersji wegańskiej możemy dodać odrobinę startego sera.

wegańskie spaghetti

Danie może być również bezglutenowe, jeżeli użyjemy makaronu kukurydzianego, ja tym razem właśnie taki wybrałam i jeżeli ktoś nigdy nie próbował, to polecam go z czystym sumieniem, jest naprawdę smaczny i nie zmienia smaku potrawy. 
Kasia Chudziak Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz